Dobrodošli   Kontakti   Povezave
px px
Obeležja   Bojišča   Fotografije   Eksponati
px px
Publikacije   Članki   Reportaže   Novice
px
Portal Fotografije Fotografije tedna Foto tedna 001 Prejšnja Naslednja
 

23. marec 2001
Spominski vodnjak v Grahovem ob Bači

Foto: zbirka Simona Kovačiča

Vojaki in tovorna živina so se lahko med vojno odžejali ob številnih vodnjakih, ki so jih ob vojaških poteh zgradili gradbeni oddelki. Zdi se, da skoraj ni bilo izvira, ki ga ne bi zajezili in spremenili v vodnjak. Nekateri vodnjaki so bili le preprosta lesena, pločevinasta ali betonska korita, drugi pa so bili prave likovne umetnine. V enem od Ilustriranih glasnikov, ki je izhajal med prvo svetovno vojno, je bila objavljena tudi zgornja fotografija - s pripisom, da gre za "spominski vodnjak na Grahovem".

  Foto: zbirka Simona Kovačiča
   

Vodnjak je izredno zanimiv, zato ga opišimo od vrha navzdol. Pod streho je upodobljena lovorjeva vejica, tik pod njo pa se da z originala razbrati tudi ime generala Rudolfa von Stöger Steinerja, ki je bil dve leti poveljnik avstro-ogrskega XV. korpusa, ki je na desnem krilu avstro-ogrske 5. armade branil Tolminsko z zaledjem. Vodnjak se je tako kot v številnih primerih tudi tu očitno imenoval po poveljujočem častniku. Najzanimivejši detajl pa je na sredini: tam lahko prepoznamo znano podobo vojaškega znaka (značke) avstro-ogrske 5. armade (že od začetka bojev ob Soči priljubljeno in leta 1917 tudi uradno imenovane Soška armada), na kateri so upodobljeni štirje vojaki, ki streljajo in valijo kamenje. Kot kaže, je upodobljena prva različica znaka, ki je nastala leta 1915.

Na koritu lahko preberemo še latinski napis "VIRIBUS UNITIS" (z združenimi močmi), geslo, ki so ga v Avstro-Ogrski pogosto uporabljali za brzdanje nacionalizma, ki je tlel med njenimi številnimi narodi. Robove korita krasita dva cvetlična lonca, kvadrati, vtisnjeni v beton, ki jih vidimo bolje na drugi fotografiji, pa bi bili lahko keramične ploščice.

Vodnjaka danes skoraj zagotovo ni več - vsaj ne v takšni podobi, kot jo vidimo na fotografijah. Če ve kdo kaj več o njem, naj to, prosimo, sporoči kar Simonu Kovačiču, ki bo zelo hvaležen za kakršnokoli dodatno informacijo.

Tomaž Ovčak

 

 
px
Dobrodošli | Povezave | Obeležja | Bojišča | Fotografije | Eksponati | Publikacije | Članki | Reportaže | Novice
px
px px
Nazaj na portal px
px px