Dobrodošli   Kontakti   Povezave
px px
Obeležja   Bojišča   Fotografije   Eksponati
px px
Publikacije   Članki   Reportaže   Novice
px
Portal Eksponati tedna Eksponat tedna 001 Prejšnji Naslednji
 

23. marec 2001
Vojaški znaki (značke) avstro-ogrske 5. armade

  Zbirka Simona Kovačiča
  Mala in velika medeninasta vojaška značka Soške armade iz leta 1915
   

Avstro-ogrska 5. armada pod poveljstvom generala Svetozarja Boroevića von Bojna je od začetka bojev maja 1915 do preboja fronte v oktobru 1917 branila odsek fronte črte od Krna do morja. Armade se je že kmalu po začetku bojev ob Soči prijel naziv "Soška armada/Isonzo Armee", ki je leta 1917 postal tudi njen uradni naziv. Zato ne preseneča, da lahko preberemo napis "ISONZO ARMEE" že tudi na vojaškem znaku, ki je bil izdelan leta 1915 in do katerega so bili upravičeni vsi vojaki te armade.

Najbolj znana je različica vojaškega znaka iz leta 1915, ki je pokončne pravokotne oblike (43 x 29 mm) z zaokroženo zgornjo stranico. Na sprednji strani so upodobljeni štirje avstro-ogrski vojaki, ki branijo kamnito kraško vzpetino. Trije imajo v rokah puške, četrti pa drži nad glavo veliko skalo, da jo bo zalučal v dolino. V ozadju motiva lahko pod hribi opazimo manjše naselje, nad njim pa verjetno italijanski Caproni, ki leti skozi oblačke eksplozij šrapnelskih granat. Okoli celega prizora je nekaj milimetrov širok rob, ki je spodaj razširjen za napis "ISONZO - ARMEE". V drugi vrstici je med hrastovo in lovorjevo vejico še letnica 1915, na skrajnih robovih pa sta avstrijski (levo) in ogrski (desno) grb. Na hrbtni strani znaka sta igla za pritrjevanje in vodoraven napis "G. HERMANN WIEN III. HAVPTSTR. 81". Znaki so bili izdelani s hladnim oblikovanjem različnih pločevin: bronaste, medeninaste ali srebrne. Srebrni znaki so imeli na sprednji strani običajno udarjen tudi žig. Poleg večje različice je obstajala tudi manjša v formatu 29 x 20 mm.

Zbirka Davida Erika Pipana  
Srebrna vojaška značka Soške armade iz leta 1916  
   

Ko so leta 1916 pošle zaloge znakov z opisanim motivom, so se pojavile nekoliko spremenjene različice. Čeprav na znaku tokrat ne zasledimo zapisanega nobenega imena oblikovalca ali izdelovalca, je bil verjetno tudi pri teh oblikovalec isti. Znak je bil malce manjši (37 x 27 mm) od tistega iz prve serije. Tudi na tem se srečamo s skupino štirih vojakov: trije streljajo v dolino, ki je vidna v ozadju motiva, četrti pa sedaj vali kamenje. Na kapah vojakov prepoznamo tudi t.i. krivčke (ruševčev krivec), zato lahko sklepamo, da so na tem znaku upodobljeni tirolski cesarski ali gorski strelci. Znak ima okoli motiva zopet rob, ki je na spodnjem delu malo širši, v njem pa je tokrat napis "ISONZO ARMEE 1915 - 1916". Avstrijski in ogrski grb sta sedaj postavljena na sredino napisa. Izdelava znaka je bila enaka kot pri predhodnem, vendar pa so bili ti znaki izdelani samo iz srebrne in posrebrene pločevine, zato so redkejši.

  Zbirka Simona Kovačiča
  Posrebrena vojaška značka Soške armade iz leta 1917
   

Znaki, ki so bili oblikovani (izdelani) leta 1917, so zelo podobni tistim iz leta 1915, le da imajo pod letnico 1915 še številko 17, kar pomeni letnico 1917. V nasprotju z znaki iz leta 1915, ki so bili narejeni v dveh velikostih, obstajajo ti le v velikosti 29 x 20 mm. Izdelani so bile iz srebrne, posrebrene in medeninaste pločevine. Na njihovi hrbtni strani lahko poleg igle za zapenjanje zopet preberemo pokončen napis "G. HERMANN WIEN III".

Opisani vojaški znaki Soške armade pa niso edini. Znane so tudi nekatere variante, izdelane iz drugačnih materialov (aluminij ali t.i. vojna kovina). Od vseh pa je morda še najredkejši in najzanimivejši znak, ki ima poleg napisa "ISONZO ARMEE 1915" po obodu izpisano še: "KÄMPFE AUF DOBERDO 1915. K. UND. K. INF. BAON. III/31" (Boji na Doberdobu, 1915, III. bataljon cesarskega in kraljevskega 31. pehotnega polka). A o tem znaku morda kaj več kdaj drugič...

Simon Kovačič

 

 

 
px
Dobrodošli | Povezave | Obeležja | Bojišča | Fotografije | Eksponati | Publikacije | Članki | Reportaže | Novice
px
px px
Nazaj na portal px
px px