Dobrodošli   Kontakti   Povezave
px px
Obeležja   Bojišča   Fotografije   Eksponati
px px
Publikacije   Članki   Reportaže   Novice
px
 
px
px Dobrodošli px
  Vizija
  Načela (so)delovanja
  Načela znanstvenega dela
  Pogoji dovoljene nadaljnje uporabe vsebin
  Avtorska lastnina in internet
  Tehnični podatki in nastavitve
  O avtorjih
  Kontakti
px
px
px
px

Tehnični podatki in nastavitve

Kdor se je že kdaj ukvarjal s postavljanjem spletnih strani, ve, kakšen izziv in obenem problem je narediti strani, ki se vidijo enako (dobro) v čim večjem spektru uporabljenih brskalnikov. V nekaterih se navkljub vsemu vloženemu trudu vedno vidijo bolje kot v drugih, zato so spodaj nanizane osnovne zahteve, ki naj bi bile izpolnjene za dosego optimalne vidnosti strani.

MS Internet Explorer 4+ ali Netscape Navigator 4+, optimalno MS Internet Explorer 5+
Central European (ISO-8859-2)
800 x 600 pixlov, optimalno 1024 x 768 pixlov ali več
16-bitna barvna paleta, optimalno 24- ali 32-bitna barvna paleta
Macromedia FlashPlayer 4+
Arial, Tahoma in Verdana
Vključeni slogovni listi (StyleSheets) in seveda Java

Objavljene fotografije in diapozitivi so poskenirani (Genius ColorPage HR5 Pro, Acer ScanPrisa 620P, Acer ScanWit 2740S) in obdelani (Sony Multiscan E400, Adobe Photoshop 5 in 5LE, Corel PhotoPaint 9) na svetlobno in barvno umerjeni opremi. Če se na vašem monitorju ne vidijo dobro, ga morate umeriti. V pomoč naj vam bodo naslednje slike.

Na sivi lestvici morate videti preliv do obeh njenih skrajnih koncev. Na temnem sme biti povsem črn šele odsek med oznakama 0 in 5, na svetlem pa sme biti povsem bel šele odsek med oznakama 250 in 255.Barvna kalibracija bo precej težja. Pri idealno umerjenem monitorju se vsi notranji kvadrati zlijejo s podlagami in postanejo tako nevidni. To vam zagotovo ne bo uspelo doseči, zato naj bodo kontrasti med kvadrati in podlagami vsaj čim manjši in enaki za vse tri barve.

Za konec morda še nekaj besed o velikosti strani. Zaradi objave številnih fotografij so in bodo strani velike ter grafično intenzivne. Že same fotografije bodo v številnih primerih velike 500 pixlov in nekaj deset kilobytov. Če imate počasno povezavo in nekaj let star računalnik tukaj pač nimate sreče.

 

px
 
px
Dobrodošli | Povezave | Obeležja | Bojišča | Fotografije | Eksponati | Publikacije | Članki | Reportaže | Novice
px
px
Nazaj na portal px
px